Zima v Chorvátsku – prekvapenie, ktorému neodoláte

Chorvátsko je synonymom letnej destinácie, jeho pôvab však presahuje teplé mesiace: zima odhaľuje inú tvár tejto očarujúcej krajiny, ktorá prekvapí a zaujme aj tých najskúsenejších cestovateľov. Rušné pláže a promenády sa menia na pokojnú zimnú krajinu, zahalenú do intímnej atmosféry bez davov turistov. Objavovanie Chorvátska v zime sa podobá odhaľovaniu skrytého pokladu, kde slnkom zaliate pobrežie a zasnežené kopce sľubujú nezabudnuteľné chvíle a nečakané pôžitky.

Na chorvátskom pobreží sa v zime v mori odvážia okúpať len tí najodvážnejší, ale aj bez kúpania môže byť deň na pláži zmysluplný. Vychutnajte si výhľad, počúvajte more a relaxujte so svojou obľúbenou knihou, kým vás bude hriať jemné zimné slnko. Počas leta sú niektoré z najznámejších atrakcií v prímorskej časti Chorvátska pre svoju popularitu preplnené ľuďmi, no v zime je to úplne iný príbeh. Teploty tu dosahujú vo februári aj 18 stupňov, preto je zima dokonalým časom na návštevu historických sídiel chorvátskeho prímoria, ku ktorej neodmysliteľne patria aj bohaté a šťavnaté jedlá. Počas pobytu v Chorvátsku využite túto príležitosť a ochutnajte množstvo špecialít, ktoré sa ponúkajú len počas chladnejšieho ročného obdobia, alebo vtedy chutia lepšie ako v dusivom teple leta.

Zimnú dovolenku pri mori v Chorvátsku si môžete okoreniť výnimočnou lyžovačkou s výhľadom na more! Platak, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Rijeka, je mimoriadne obľúbenou destináciou počas celého roka. Je to pravdepodobne jedno z mála lyžiarskych stredísk s nádherným výhľadom na more. Toto stredisko je atraktívne pre všetky generácie, a okrem lyžiarov ho často navštevujú aj nadšenci snowboardingu. Celková dĺžka trás na Plataku je 5,5 kilometra, z toho viac ako polovica je vhodná pre začiatočníkov. Čo však robí Platak výnimočným, je unikátna trať dlhá približne 1 kilometer, určená výhradne pre jazdu na snežných skútroch. Jazda na nich sa stala obľúbenou aktivitou medzi adrenalínovými nadšencami, takže ak medzi nich patríte, toto je destinácia, ktorú by ste si nemali nechať ujsť.

Begovo Razdolje, najvyššie položená obývaná osada v Chorvátskej republike, sa nachádza v samom srdci Gorského kotaru. Túto osadu, ktorá sa nachádza na západných svahoch hory Bjelolasica, v zime často pokrýva hustá snehová prikrývka. Prístup do Begovho Razdolja je jednoduchý, nachádza sa v blízkosti diaľnice Záhreb – Rijeka, takže je ideálnou zastávkou na ceste k moru. Begovo Razdolje sa každým rokom stáva čoraz vyhľadávanejšou zimnou destináciou pre tých, ktorí chcú uniknúť ruchu veľkomesta a užiť si lyžovačku alebo snežné prechádzky. Zima v Begovom Razdolju ponúka mimoriadny zážitok nielen kvôli krásnej prírode, ale aj vďaka špeciálnej tradičnej a pohostinnej atmosfére, v ktorej sa budete rýchlo cítiť ako doma.

V Gorskom kotari nájdete aj ďalšie skryté poklady. Mestečko Lokva sa nachádza v samotnom srdci tohto chorvátskeho regiónu. Lokva je známa najmä impozantnou jaskyňou Lokvarka, ktorá je už viac ako päťdesiat rokov chránenou prírodnou pamiatkou a láka k návšteve počas celého roka. Fascinujúca je najmä v zime, keď sa pri vchode do jaskyne tvoria veľkolepé dychvyrážajúce ľadové stalagmity. Fotografie, ktoré tu spravíte, budú jedny z najkrajších vo vašom albume. Nenechajte si ujsť návštevu Lokvarského múzea, kde môžete vidieť rôzne druhy žiab, ktoré sú symbolom tohto regiónu. Ochutnať tu môžete aj „žabaciu krv“, lahodný ovocný likér s bosoráckym názvom.

Návšteva jedinečných Plitvických jazier je výnimočným zážitkom po celý rok, no zimnú idylku zamrznutých vodopádov vám pripomenie kreslené Ľadové kráľovstvo. V zimnom tichu sa skrýva niečo magické, krajina, kde akoby zastal čas, a Plitvický les odhaľuje svoju krásu a ponúka rozprávkové pohľady na jazerá, ktoré sú po zvyšok roka ukryté. Pozývame vás zažiť túto zimu idylické scény spiacej prírody Plitvických jazier, vychutnať si výhody pobytu na čerstvom vzduchu a preskúmať bohatstvo gastronomickej ponuky inšpirovanej tradíciou oblasti Liky.

Po chladnom dni nie je nič lepšie ako sa zohriať v teplom bazéne. Väčšina termálnych kúpeľov v Chorvátsku existuje už od čias starých Rimanov a zaručujú jedinečnú dovolenku, kde sa každému dostane kráľovskej starostlivosti. Oblasť stredného Chorvátska severozápadne od Záhrebu leží v povodí troch veľkých riek: Sávy, Drávy a Mury. Toto územie je charakterizované starými lesmi, rozsiahlymi vinicami a impozantnými barokovými zámkami. Okrem historických miest ako Koprivnica, Varaždin a Čakovec, tu nájdeme aj viaceré kúpele s termálnou vodou, ktoré sú ideálne pre regeneráciu a obnovu energie. Väčšina najznámejších chorvátskych kúpeľov a liečebných miest, z ktorých niektoré patria do prvej desiatky v Európe pokiaľ ide o kvalitu minerálnej vody, sa nachádza práve v tejto oblasti. Kúpele v Topusku sa radia na tretie miesto, zatiaľ čo Krapinské Toplice sa umiestnili na šiestej pozícii v rebríčku kvality termálnej vody v Európe.

Zima v Chorvátsku je očarujúca, na tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo, ako aj na milovníkov prírody, čaká nespočetné množstvo aktivít – od vzrušujúcich svahov, kde lyžovanie ponúka panoramatické výhľady na Jadranské more, až po skryté poklady Gorského kotara, kde zasnežené lesy lákajú k objavovaniu. Nepremeškajte príležitosť zažiť éterickú krásu Plitvických jazier pretvorenú snehovou prikrývkou. A po dni strávenom outdoorovým dobrodružstvom si doprajte upokojujúce objatie chorvátskych termálnych kúpeľov, kde na vás čaká relax a načerpanie nových síl uprostred zimného chladu.